Píši pro vás.

30

Srp

Provize realitní kanceláře při pronájmu: kdo ji platí?

6 minut čtení

Velmi častým a diskutovaným tématem je provize realitní kanceláře při pronájmu. Nezřídka panuje zmatek, kdo ji platí? Praxe ukazuje, že v České republice nejčastěji platí provizi nájemce, a to zpravidla ve výši jednoho nájmu. Je však důležité, aby provize realitní kanceláři byla transparentně zmíněna například už v inzerátu, a aby se obě strany předem dohodly.

S provizí realitní kanceláře se setkáte u pronájmu i prodeje nemovitosti
S provizí realitní kanceláře se setkáte u pronájmu i prodeje nemovitosti

Co je provize realitní kanceláře a za co se platí

Provize se platí nejen za zprostředkování pronájmu bytu, domu nebo například pozemku. Ve výši provize realitnímu makléři jsou zahrnuty různé služby a náklady spojené s nabídkou pronájmu. Je to například inzerce nemovitosti, prohlídky se zájemci, právní servis, administrační úkony a další. Není to tedy jen tak, že se provize platí pouze za zprostředkování pronájmu bytu, jak si lidé často myslí.

Podívejte se detailně na to, co všechno zahrnuje provize realitního makléře. Teď budete vědět, co všechno byste za provizi měli dostat.

Provize realitní kanceláře při pronájmu a při prodeji nemovitosti se zásadně liší. Zatímco s pronájmem bytu je spojena provize ve výši jednoho nájmu, u provize při prodeji nemovitosti je to 3–6 % z prodejní ceny. Rozdíl ve výši provize odráží náročnost služeb spojených s nabídkou nemovitosti.

Kdo obvykle platí provizi realitní kanceláři při pronájmu?

Logická úvaha samozřejmě je, že provizi realitní kanceláři při pronájmu hradí ten, kdo si službu objednal. Pokud tedy realitní kancelář osloví majitel bytu s tím, že by ho rád pronajal a realitní kancelář pak hledá nájemce, měl by zaplatit provizi majitel bytu. Naopak, jestliže realitní kancelář osloví klient, který hledá nájemní bydlení a realitní kancelář mu takové bydlení najde, měl by provizi naopak zaplatit on.

Provize realitní kanceláře při pronájmu: kdo jí zaplatí? Obvykle je to nájemce, ale vždy je možné se dohodnout jinak.
Provize realitní kanceláře při pronájmu: kdo jí zaplatí? Obvykle je to nájemce, ale vždy je možné se dohodnout jinak.

Realita však bývá rozdílná a v praxi se setkáváme s tím, že provizi téměř vždy platí nájemce. Většinou s tím i sami zájemci už počítají, že zaplatí jednak kauci, ale také provizi realitní kanceláři. Ovšem v některých případech, zejména v konkurenčních oblastech, může provizi hradit pronajímatel, to je často podstatný benefit. Nájemce tak může uspořit významnou částku.

Výše provize realitní kanceláře při pronájmu

Jak už jsme zmínili, výše provize je většinou ve výši jednoho nájmu. Samozřejmě to někdy může být i více, to vždy záleží na dohodě. Rozhodně by ale měla být výše provize za zprostředkování pronájmu bytu uvedena transparentně ve smlouvě mezi majitelem bytu a realitní kanceláří. Zároveň také nájemce by měl být předem informován o tom, jakou částku bude hradit. Přejdete tak možným nedorozuměním nebo dokonce sporům.

Výše provize realitní kanceláře při pronájmu je vypočítána pouze z nájemného, nikoli z celkových nákladů, které jsou často jako měsíční nájem uváděny, kdy jsou v nich započteny například i náklady na energie. Průměrná výše provize napříč Českou republikou je zhruba 16 000 Kč – vypočítáno na základě průměrné velikosti nájemního bytu 53 m2 a průměrné ceny 292 Kč za m2. Nicméně například v Praze je průměrná cena za m395 Kč, provize by pak byla necelých21 000 Kč.

Je provize realitní kanceláře při pronájmu podezřele nízká? Zjistěte, proč je to pro vás velký problém.

Pokud je výše nájmu nízká, například 6 000 Kč, většinou se dohodne provize ve výši dvou nájmů. Tyto pravidla však neplatí vždy, protože provize realitní kanceláře může být také jakákoli fixní částka, na které se strany dohodnou. To platí především u různých specifických pronájmů nemovitostí.

Sazba DPH u provize realitní kanceláře při pronájmu

Na provizi realitní kanceláře se v České republice vztahuje daň z přidané hodnoty (DPH), a to v sazbě 21 %. Je pravidlem, že ve většině inzerátů, které nemíří na plátce DPH, ale koncové spotřebitele, je provize uváděna už s touto daní. Realitní kancelář by vám tak měla dokonce vystavit fakturu, kde bude výše provize i DPH jasně vyčísleno.

Právní ustanovení provize realitní kanceláře

Provize realitní kanceláři při prodeji ani prodeji není nijak zákonem regulována. Dotýká se jí však obecně občanský zákoník, který říká, že smlouva by měla být uzavřena písemně a měla by obsahovat jasné ujednání – v tomto případě o výši a o tom, kdo provizi zaplatí. Realitní kancelář nebo makléř musí být transparentní v otázkách provize, pokud není, nedoporučujeme s ním dále spolupracovat. Pozor si také dejte na různé poplatky. Některé realitní kanceláře si účtují nesmyslné poplatky, například za prodloužení smlouvy, předložení vyúčtování energií a jiné.

Provize realitní kanceláře při pronájmu není nijak právně ošetřena, vždy záleží na konkrétní smlouvě.
Provize realitní kanceláře při pronájmu není nijak právně ošetřena, vždy záleží na konkrétní smlouvě.

Jak se dohodnout na platbě provize

Odpověď, kdo platí provizi realitní kanceláři při pronájmu není vždy jasně daná. Pamatujte na to, že vždy záleží na konkrétní situaci a jako nájemce máte možnost vyjednat si lepší podmínky. Někdy není složité dohodnout kompromis, že provizi zaplatí pronajímatel a nájemce napůl. Kdy se vyplatí vyjednávat?

  • Pokud se vám zdá výše provize realitní kanceláře při pronájmu neúměrně vysoká
  • Pokud je nabídka na pronájem v inzerci už dlouho a evidentně o ni není zájem
  • Pokud máte o byt zájem, ale je to pro vás v mnoha ohledech kompromis
  • Pokud chce navíc pronajímatel neúměrně vysokou kauci

Pronájem bytu bez provize: vyplatí se?

Placení provize realitní kanceláře při pronájmu se často chce vyhnout majitel nájemního bytu, ale samozřejmě i nájemce. Nezřídka proto můžeme najít různé inzeráty s dovětkem „bez provize“. Přitom uzavření takového nájmu s sebou nese možná rizika pro obě strany. Největším rizikem jsou rizika právní – pokud se ani jedna strana nevyzná a nemá vlastního právníka, je pak složité zajistit, aby všechny smlouvy a dokumenty byly v souladu se zákonem. To se vám může vymstít, jakmile se o smlouvu budete chtít opřít v možném sporu.

Pronájem bytu bez provize může být hazard jak pro majitele bytu, tak také pro nájemce.
Pronájem bytu bez provize může být hazard jak pro majitele bytu, tak také pro nájemce.

Pro majitele nabízeného bytu je v tomto ohledu ale rizik mnohem víc. Protože nemá zkušenosti a znalosti, zpravidla nabízí byt za neúměrnou cenu – vysokou, nebo naopak příliš nízkou. Ovšem v obou případech na tom bude tratit. Zároveň ho bude stát mnoho času vypracování inzerátů, absolvování prohlídek, administrativa okolo pronájmu a mnoho dalších úkonů, které jinak obstará realitní makléř.

Provize není žádná věda

Jak můžete vidět, provize realitní kanceláři při pronájmu není žádná věda. Zpravidla ji hradí nájemce, ale nemusí to tak být vždy. Důležité je, aby se obě strany transparentně dohodli. Přestože se na první pohled může zdát provize při pronájmu zbytečná, ve výsledku poskytuje mnoho benefitů jak pro nájemce, tak také pro majitele bytu a chrání obě strany.

Máte nemovitost na prodej?

Podle celorepublikové databáze je potvrzené, že prodávám nemovitosti v průměru o 15 % dráž než ostatní makléři. Vyplňte krátký formulář, já se vám co nejdříve ozvu a výhodně prodám i tu Vaší.

Cokoliv máte na srdci, já Vás vyslechnu...

Často kladené otázky

1.    Kdo platí provizi realitní kanceláři při pronájmu?

Praxe v České republice je taková, že provizi realitní kanceláři v 90 % případů platí nájemce. Musí to však být předem dohodnuto ve smlouvě. Zákon nijak nevymezuje, kdo platí provizi realitní kanceláři, ani neomezuje její výši.

2.    Jaká je běžná výše provize realitní kanceláře při pronájmu bytu?

Většinou se za adekvátní výši provize realitní kanceláře při pronájmu považuje výše jednoho nájemného. Pokud je ale nájemné velmi nízké, může se jednat o dva nájmy, nebo také jakoukoli fixně danou částku, na které se obě strany dohodnou. Součástí provize je také 21 % DPH.

3.    Co je zahrnuto v provizi realitní kanceláře?

Provize realitní kanceláře při pronájmu zahrnuje především inzerci nemovitosti, organizaci prohlídek, právní servis, vyjednání podmínek a jiné administrativní úkony. Zejména pak právní servis je samozřejmě přínosný pro obě strany, tedy také pro nájemce.

4.   Je možné vyjednat nižší provizi s realitní kanceláří?

Není příliš běžné, že by majitel bytu k pronájmu vyjednával nižší provizi, protože ji zpravidla stejně platí nájemce. Provize realitní kanceláře při pronájmu je tak většinou pro nájemce už předem daná, ten ovšem má možnost vyjednat si s pronajímatelem, že například zaplatí jen polovinu, pokud k tomu má objektivní důvod. Taková vyjednávání jsou častá a relativně úspěšná.

5.    Jaká jsou rizika spojená s pronájmem bez provize?

Pronájem bez provize, tedy bez zapojení realitní kanceláře, znamená většinou omezený přístup k odborným službám, především právním. To s sebou pak nese právní rizika pro obě strany. Pro pronajímatele to pak navíc většinou znamená špatně nastavenou výši nájmu, ale také nutnost investovat do nabídky mnoho vlastního času a úsilí s nejistým výsledkem.

Sdílejte:

Hodnocení:

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (Zatím nehodnoceno)
Loading...